Кабінет Міністрів України ухвалив постанову «Про Єдину екологічну платформу «ЕкоСистема»

11 жовтня 2021 року Кабінет Міністрів України ухвалив постанову «Про Єдину екологічну платформу «ЕкоСистема», яка працювала в тестовому режимі з травня 2021 року. Це єдиний ресурс перевіреної екологічної інформації та отримання екологічних адмінпослуг. «ЕкоСистема» вже містить 7 онлайн послуг, 70 реєстрів відкритих екологічних  даних, 3 інтегровані інформаційні ресурси. Постійно ведеться робота над збільшенням кількості оприлюднених наборів екологічних даних.

Платформа містить декілька розділів:

 

е-Довкілля

Тут зібрана уся інформація з установ, які здійснюють моніторинг довкілля за різними напрямками – повітря, вода, ґрунти тощо.

 

е-Повітря

Тут можна перевірити інформацію про те, чи є у підприємства дозвіл на викиди забруднюючих речовин; хто є екологічним аудитором та багато іншого.

 

е-Ліс

Тут можна знайти дані моніторингу лісів, інформацію про пожежі, розрахункові лісосіки та інше.

 

е-Надра

Це електронна система обліку спеціальних дозволів на користування надрами та електронних аукціонів. Тут можна онлайн подати документи на оформлення спеціального дозволу на користування надрами за результатами продажу на аукціоні.

 

е-Вода

Це електронна система обліку водокористувачів та забруднення водойм. Тут можна знайти інформацію про  найбільших забруднювачів водних об’єктів, про видані дозволи на днопоглиблення та інше.

 

е-Відходи

Це електронна система обліку та моніторингу відходів в Україні. Тут можна знайти реєстри місць видалення відходів, звіти про розміщення відходів та інформацію про підприємства, які мають право  працювати з небезпечними відходами та підприємства, що можуть виробляти особливо небезпечні хімічні речовини.

 

е-Пестициди

Це електронна система обліку пестицидів та агрохімікатів. Тут ви знайдете інформацію про  дозволені для використання пестициди та агрохімікати, про  державні випробування та реєстрацію цих речовин.

 

е-Екоконтроль

Це електронна система екологічного контролю. За допомогою сервісу ви можете повідомити відповідні органи про протиправну діяльність, знайти інформацію про планові та позапланові перевірки, які проводяться Держекоінспекцією та їх результати.

 

е-Стратегічна екологічна оцінка

Це електронна система стратегічної екологічної оцінки проєктів документів державного планування.

 

е-Природно-заповідний фонд

Це електронна система обліку та моніторингу використання природних ресурсів у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду України.

 

е-Оцінка впливу на довкілля

Електронна система оцінки впливу на довкілля. Користувачам доступна інформація з Реєстру оцінки впливу на довкілля, інформаційно - аналітична система обчислення ризиків для довкілля та відповідні адміністративні послуги.

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці