На Миколаївщині та Одещині буде реалізовано пілотний проєкт у рамках реформи системи екоконтролю

✅ Державна екологічна інспекція України планує найближчим часом в Південно-Західному окрузі, що включає Миколаївську та Одеську області, а також в Поліському та Центральному округах реалізувати пілотний проєкт щодо постійного перебування інспекторів в пунктах екологічного контролю на територіях відповідних територіальних громад. Мета - здійснення більш ефективного контролю за станом довкілля. Реформа також передбачає створення сучасних лабораторних центрів.

На території, за якою здійснює контроль Державна екологічна інспекція Південно-Західного округу, в рамках пілотного проекту буде створено три пункти екологічного контролю (ПЕК):

1️⃣ в Одесі, до зони контролю ввійдуть Одеська, Великодолинська, Южненська, Чорноморська, Таїровська, Фонтанська та Чорноморська громади;

2️⃣ у Миколаєві, до якого увійдуть Миколаївська, Веснянська, Мішково-Погорілівська, Радсадівська громади;

3️⃣ у Первомайську, що охопить Первомайську, Мигіївську, Благодатненську громади;

Фахівцями інспекції проведено моніторинг щодо наявності на зазначених територіях суб'єктів господарювання, які здійснюють скиди забруднюючих речовин у водні об'єкти, атмосферу, а також підприємств у сфері управління відходами та виробників сільськогосподарської продукції. У полі особливої уваги також – основні лісокористувачі та об'єкти природно-заповідного фонду, основні водні артерії.

Окрім збору інформації про діяльність суб'єктів господарювання, до основних функції ПЕК належатиме робота з застосунком «ЕкоЗагроза», а також заходи, не пов'язані з перевірками суб'єктів господарювання: виявлення фактів браконьєрства, виявлення фатів незаконних порубок лісових насаджень, випалювання сухої рослинності, інших порушень природоохоронного законодавства, проведення у відповідні періоди операцій «Новорічна ялинка», «Первоцвіт», «Нерест», «Сезон тиші», «Сезон полювання» тощо.

Реалізація реформи дозволить максимально наблизити систему екологічного контролю до європейських стандартів за такими чинниками:

👉🏻 технологічність - кожна група інспекторів забезпечена усім необхідним – формою, технічними засобами);

👉🏻 сучасний підхід - використання супутникових даних з доступом до реєстрів та баз даних; 

👉🏻 прозорість - порушення та факти шкоди довкіллю фіксуються в єдиній відкритій системі.

Всі зазначені вище фактори разом із покращенням умов праці інспекторів,  зміцненням матеріально-технічної бази інспекції допоможуть залучити до служби найкращих, мотивованих фахівців, серед яких і ветерани війни, які пройшли перекваліфікацію для роботи в системі екоконтролю.


ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці