Проведено позапланову перевірку ТОВ "Миколаївський глиноземний завод"

У період з 20 квітня по 30 квітня 2021 року Державною екологічною інспекцією Південно-Західного округу (Миколаївська та Одеська області) на підставі звернень громадян проведено позапланову перевірку Товариства з обмеженою відповідальністю «Миколаївський глиноземний завод».

Основним напрямом діяльності підприємства є випуск металургійного глинозему і товарного гідроксиду алюмінію, ТОВ «МГЗ» має високий ступінь ризику від провадження господарської діяльності та відноситься до ТОП-100 підприємств-забруднювачів довкілля.   

Станом на час проведення перевірки встановлено, що ТОВ «МГЗ» розпочало будівництво нового ставка-накопичувача з насосною станцією в межах технічного переоснащення шламового господарства підприємства з переходом на нову технологію «сухого складування фільтр-кеку червоного шламу». При цьому висновок з оцінки впливу на довкілля не було отримано, що суперечить вимогам пункту 11, частини 3 статті 3 Закону України «Про оцінку впливу на довкілля».

Проведеною перевіркою також встановлено, що підприємством допускається зберігання відходів у несанкціонованих місцях, а саме: вийняті під час риття котловану (у місці, де планується побудувати ставок-накопичувач) відходи, змішані з ґрунтом, зберігаються на території базисного складу бокситів. Площа змішаного із відходами ґрунту складає 3,7 га., що, по приблизним оцінкам, становить 150-180 тисяч тон. Крім того, не визначено склад і властивості відходів, що утворились внаслідок риття котловану. Не здійснено організаційні та технологічні заходи для максимальної утилізації відходів в частині передачі їх іншим споживачам або підприємствам, установам та організаціям, що займаються збиранням, обробленням та утилізацією відходів. 

 Дані дії є порушенням статті 17 Закону України «Про відходи».

За наслідками проведеної перевірки підприємству буде наданий припис щодо усунення виявлених порушень природоохоронного законодавства.

  

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці