Розраховано збиток, завданий протиправними роботами у парку "Богоявленському"

Державна екологічна інспекція Південно-Західного округу (Миколаївська та Одеська області) вже повідомляла, що 01 квітня 2021 року взято участь у комісійному обстеженні парку «Богоявленський», який розташовано у Корабельному районі міста Миколаєва. 

У ході обстеження встановлено, що більшість території парку вирівняна та засипана товстим шаром ґрунту (глини) та будівельних відходів (три ділянки загальною площею 59 528 кв. м). Дозвільних документів на проведення таких робіт надано не було. Загальний розмір шкоди, заподіяної внаслідок використання не за призначенням парку «Богоявленський» (складування матеріалів), складає 2 262 064 грн.

Парк «Богоявленський» є об’єктом зеленого господарства, який віднесений до території рекреаційного призначення в місті Миколаєві.

Відповідно до статті 63 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», на території рекреаційних зон забороняються:

а) господарська та інша діяльність, що негативно впливає на навколишнє природне середовище або може перешкодити використанню їх за цільовим призначенням;

б) зміни природного ландшафту та проведення інших дій, що суперечать використанню цих зон за прямим призначенням.

Відповідно до статті 16 Закону України «Про благоустрій населених пунктів» на об'єктах благоустрою забороняється виконувати роботи без дозволу в разі, якщо обов'язковість його отримання передбачена законом.

Оскільки в таких діях вбачаються ознаки складу злочину, передбаченого статтею 356 Кримінального Кодексу України (самоправство, тобто самовільне, всупереч установленому законом порядку, вчинення будь-яких дій, правомірність яких оспорюється окремим громадянином або підприємством, установою чи організацією, якщо такими діями була заподіяна значна шкода інтересам громадянина, державним чи громадським інтересам або інтересам власника), до головного управління Національної поліції в Миколаївській області подано заяву про злочин.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці