Збиток за засмічення земельної ділянки у селі Галицинове становить понад 50 тисяч гривень

У квітні 2021 року у соціальній мережі «Facebook» було розміщено інформацію щодо незаконного сміттєзвалища у селі Галицинове (Вітовський район Миколаївської області). В звязку з цим Державною екологічною інспекцією Південно-Західного округу здійснено позапланову перевірку дотримання вимог природоохоронного законодавства.

За результатами перевірки на земельній ділянці з кадастровим номером 4823380600:01:000:0408 було зафіксовано розміщення будівельних та твердих побутових відходів. Встановлено, що зазначена земельна ділянка знаходиться у комунальній власності Галицинівської сільської ради. 

Голові Галицинівської сільської ради було надано обов’язкову до виконання вимогу, згідно якої зобов’язано:

- забезпечити в повному обсязі ліквідацію несанкціонованого сміттєзвалища безхазяйних будівельних та побутових відходів;

- забезпечити виявлення та облік безхазяйних відходів, створення постійної діючої комісії з питань поводження з безхазяйними відходами у порядку, встановленому Постановою Кабінету Міністрів України від 03.08.1998 №1217
«Про затвердження Порядку виявлення та обліку безхазяйних відходів»;

- забезпечити здійснення контролю за додержанням юридичними та фізичними особами вимог у сфері поводження з побутовими та виробничими відходами та забезпечити розгляд справ про адміністративні правопорушення або передача їх матеріалів на розгляд інших державних органів у разі порушення законодавства про відходи.

 

Стан виконання цієї вимоги перевірено інспекцією у травні 2021 року.

В ході проведення заходу було встановлено невиконання першого пункту  вимоги, що є порушенням статті 42 Закону України «Про відходи» та статті 68 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища». Несанкціоноване сміттєзвалище загальною площею 9324 м2 не було ліквідовано.

Відповідальну посадову особу було притягнуто до адміністративної відповідальності за ст.188-5 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Загальна сума шкоди, зумовленої засміченням земельних ресурсів відходами, склала 50349,60 гривень.

Галицинівській сільській раді пред’явлено претензію для добровільного відшкодування збитків.  

 

Додатково повідомляємо: статтею 21 Закону України «Про відходи» визначено, що органи місцевого самоврядування здійснюють ліквідацію несанкціонованих звалищ відходів, контролюють додержання юридичними та фізичними особами вимог у сфері поводження з виробничими та побутовими відходами та розглядають справи про адміністративні правопорушення у сфері поводження з відходами або передають ці матеріали на розгляд інших державних органів.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці