Збиток, заподіяний забрудненням Чорного моря, сплачено

Державою екологічною інспекцією Південно–Західного округу (Миколаївська та Одеська області) було отримано інформацію від Державної прикордонної служби України, що в районі 351 якірної стоянки морського порту  «Чорноморськ» біля судна «DIONE» ІМО 9598086 (під прапором Барбадосу) виявлено пляму невідомого походження.

Державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Південно – Західного округу в ході спільного обстеження внутрішніх морських вод, територіального моря та виключної (морської) економічної зони України спільно з  1 загоном морської охорони Державної прикордонної служби України відібрані проби морської води біля лівого борту судна та направлені до відділу інструментально – лабораторного контролю. Відповідно до протоколу вимірювань показників складу та властивостей проб вод, встановлено перевищення нормативів гранично допустимих концентрації по вмісту у воді завислих речовин у 2 рази та по залізу загальному у 4,8 рази.

24 серпня фахівцями інспекції спільно із представниками Управління  Служби безпеки України в Одеській області здійснено підйом судна «DIONE» ІМО 9598086, відібрані  проби  після  системи   очистки стічних вод судна. Відповідно до протоколу вимірювань показників складу та властивостей проб вод, встановлено перевищення нормативів гранично допустимих концентрації по вмісту у воді завислих речовин у 1,18 рази. Таким чином, був встановлений факт погіршення якості води. За даним фактом проведено обчислення розміру відшкодування збитків, заподіяних внаслідок забруднення внутрішніх територіальних вод України та винесено претензію судновласнику на суму 5600 доларів США.

26 серпня сума заподіяного збитку сплачена судновласником добровільно та в повному обсязі. 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці