Результати здійснення державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища з 08 по 14.02.2019

          У частині здійснення державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів

          З 08 по 14 лютого 2019 року територіальними органами Державної екологічної інспекції України проведено 852 перевірки на 337 об’єктах державного нагляду (контролю), складено 836 протоколів про адміністративні правопорушення.

         Загальна сума накладених штрафних санкцій складає 184 тис. гривень.
До Державного бюджету стягнуто 130 тис. гривень.

         За порушення вимог природоохоронного законодавства розраховано збитків на суму 10 млн 173 тис. гривень.

         Загальна сума пред’явлених претензій та позовів складає 980 тис. гривень. Стягнуто претензій та позовів на суму 15 млн 827 тис. гривень.

         З метою припинення негативного впливу на навколишнє природне середовище при здійсненні виробничої діяльності за позовною заявою Інспекції у Запорізькій області за рішенням суду обмежено (призупинено) діяльність одного суб’єкту господарювання.

         Найбільш резонансні порушення вимог природоохоронного законодавства суб’єктами господарювання:

         Донецька область

         Інспекцією у Донецькій області проведено розрахунок збитків та пред’явлено претензію на суму 1 млн 771 тис. 745 грн. ТОВ «Новгородський комбінат комунального господарства» за незаконний видобуток підземних вод без дозволу на спецводокористування та дозволу на користування надрами. Матеріали направлено до Костянтинівської місцевої прокуратури.

         Львівська область

         Інспекцією у Львівській області проведено розрахунок збитків та пред’явлено претензію на суму 6 млн 57 тис. 581 грн. Колективному підприємству «Теребля» за самовільний забір підземних вод. Готуються матеріали для скерування до Прокуратури Львівської області.

         Полтавська область

         Інспекцією Центрального округу проведено розрахунок збитків та пред’явлено претензію на суму 579 тис. 180 грн. Сільськогосподарському ТОВ «Скіф» за забір води для централізованого водопостачання із свердловин без спеціального дозволу на користування надрами. Матеріали готуються для скерування до правоохоронних органів.

         Сумська область

         Інспекцією у Сумській області пред’явлено претензію ДП «Свеське лісове господарство» за здійснення суцільних рубок без відповідних документів  на суму 5 млн 820 тис. 374 грн.  Матеріали направлено до Управління СБУ в Сумській області та Прокуратури Сумської області.

         Харківська область

         Інспекцією у Харківській області проведено розрахунок збитків та пред’явлено претензію на суму 1 млн 79 тис. 659 грн. СПрАТ «Охоче» за самовільне користування надрами без відповідного дозволу. Готуються матеріали для передачі до правоохоронних органів для відкриття кримінального провадження.

        Найбільш резонансні події за тиждень

        Закарпатська область

        Від Управління ДСНС України у Закарпатській області надійшло повідомлення про виявлення факту сказу в лисиці, відстреленої на території мисливських угідь Берегівського району, Запсонський ПМРК, лісництво Запсонь, урочище «Йонаш гидир». З метою координації заходів з локалізації та ліквідації сказу 14.02.2019 проведено засідання ДНПК при Берегівській РДА, на якому було затверджено план заходів з попередження поширення та ліквідації сказу.

        Київська область

        Встановлено карантин у зв’язку з виявленням 02.02.2019 ДНК вірусу африканської чуми свиней у приватному домогосподарстві с. Озера Бородянського району. До карантинної зони віднесені села Озера та Луб’янка Бородянського району. В зону нагляду увійшли села Блиставиця, Здвижівка, Буда Бабинецька, а також населені пункти Києво-Святошинського та Вишгородського районів.

         Сумська область

         07.02.2019 на території Грунської об’єднаної територіальної громади Охтирського району Сумської області внаслідок розгерметизації нафтопроводу Рибальці – Качанівка стався витік нафти на дві земельні ділянки площею 270 м2 та 180 м2. Станом на 15.02.2019 проведено роботи з локалізації (обвалування ділянки) джерела забруднення та ліквідації забруднення. Механічний збір та відкачування нафтовмісної суміші виконано майже в повному обсязі; зачищені території оброблено біодеструкторами нафтових забруднень. Комплекс робіт по відновленню ґрунту біологічними методами буде проведено в повному обсязі власними силами та засобами НГВУ «Охтирканафтогаз» ПАТ «Укрнафта» при настанні сприятливих для проведення зазначеного виду робіт умов.

      Під час виїзду на місце події фахівцями Інспекції у Сумській відібрано проби ґрунту, які направлено для проведення досліджень.


ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці