Результати здійснення державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища з 25 по 31.01.2019

          З 25 по 31 січня 2019 року територіальними органами Державної екологічної інспекції України проведено 1039 перевірок на 381 об’єкті державного нагляду (контролю), складено 854 протоколи про адміністративні правопорушення.

         Загальна сума накладених штрафних санкцій складає 169 тис. гривень.
До Державного бюджету стягнуто 150 тис. гривень.

         За порушення вимог природоохоронного законодавства розраховано збитків на суму 19 млн 809 тис. гривень.

         Загальна сума пред’явлених претензій та позовів складає 8 млн 971 тис. гривень. Стягнуто претензій та позовів на суму  215 тис. гривень.

        Найбільш резонансні події за тиждень

        Дніпропетровська область

        29.01.2019 о 03.30 на ПрАТ «Дніпровський коксохімічний завод» стався спалах газоповітряної суміші з подальшим займанням кам’яно-вугільної смоли. Вжито заходів щодо гасіння пожежі, о 03.50 пожежа локалізована, 04.07 – повністю ліквідована. Причини пошкодження встановлюються. Спеціалістами Інспекції у Дніпропетровській області проводиться перевірка підприємства з метою встановлення шкоди заподіяної навколишньому природному середовищу, а саме забрудненню атмосферного повітря.

        Запорізька область

        В ніч з 27 на 28 січня 2018 року на міському головному колекторі Д=1000мм по Мелітопольському шосе у м. Бердянськ стався обвал верхнього склепіння трубопроводу у 4-х містах. Обвал стався внаслідок газової корозії верхнього склепіння. Була порушена робота каналізаційної системи міста, ґрунт, який обвалився, перекрив зруйнований трубопровід. Після закінчення розробки ґрунту автотракторною технікою, будуть виконані роботи з очистки трубопроводу та відновлено транспортування стоків по колектору. На теперішній час скиду неочищених стічних вод в зливову каналізацію і в Азовське море не виявлено. Спеціалістами Державної Азовської морської екологічної інспекції здійснюється постійний моніторинг стану навколишнього природного середовища на місті пориву та прилеглій території.

         Найбільш резонансні порушення вимог природоохоронного законодавства суб’єктами господарювання:

         Полтавська область

         Інспекцією Центрального округу проведено розрахунок збитків та пред’явлено претензію ПрАТ «Полтавський олійноекстракційний завод – Кернел груп» на суму 1 млн 646 тис. 409 грн за засмічення земельної ділянки будівельними відходами.  Матеріали готуються для передачі до правоохоронних органів.  

         Тернопільська область

         Інспекцією у Тернопільській області проведено розрахунок збитків
ТОВ ТПФК «Нива» за самовільний забір будівельного піску об’ємом 18287 м3  на суму 11 млн 438 тис. 172 грн.  Матеріали направлено до Управління СБУ в Тернопільській області.

         Харківська область

         Інспекцією у Харківській області проведено розрахунок збитків та пред’явлено претензію КП «Балаклійський водоканал» на суму 4 млн 315 тис. 330 грн за самовільне користування надрами (підземними водами). Готуються матеріали для передачі до правоохоронних органів для відкриття кримінального провадження.

         Херсонська область

         Інспекцією у Херсонській області Приморському управлінню водного господарства м. Гола Пристань пред’явлено претензію на суму
1 млн 368 тис. 672 грн. за засмічення земельної ділянки площею 68,89 кв. м.
Матеріали направлено до Управління Служби безпеки України в Херсонській області.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці